Ako správne oddychovať ?

Na jednoduchú otázku sa ponúka jednoduchá odpoveď. Oddychujte tak, aby ste si naozaj oddýchli. Tu sa však musíme pozastaviť a ako sa vraví, rozmeniť si to na drobné.

Už ako deti nás nútili rodičia pracovať na záhrade. Vraj to je ten najlepší oddych a relax. No možno bol, ale iba pre nich. My sme so sebazaprením pomáhali a a nemohli sa dočkať chvíle, kedy otec prehlásil záhradné práce za ukončené. Viac nám nebolo treba a nasledoval relax po našom. Kúpanie v potoku, jazda na bicykli, šport každého typu.

Keď sme sa už za tmy vrátili domov, vždy som išiel pozdraviť starú mamu, ktorá oddychovala pri čítaní novín, najlepšie kresťanských. Dedko sedel na podstienku a fajčil svoju obľúbenú cigaretku. Mne dym zapáchal, ale on sa len smial a vravel , že toto je tá najväčšia pohodička.

Áno, každý nech oddychuje po svojom. Niekto má rád aktívny odpočinok, iný si najlepšie odpočinie na gauči.. Vo všeobecnosti platí, že ľudia, ktorý ťažko pracujú, vyhľadávajú kľudnejšie formy oddychu. Relax na gauči, kniha, športový prenos, práca okolo domu, záhradka, prechádzka. To sú veci, ktorým sa treba venovať každodenne. Sedavé zamestnanie priam nabáda k aktívnej forme oddychu. Pohyb by mal mať u takýchto ľudí významné miesto. Beh, bicykel a kolektívne športy sú vítaný doplnok a protiváha k celodennému vysedávaniu v kancelárii.
Nezabúdajte na to, že oddych nepotrebuje len Vaše telo, ale aj Vaša myseľ. Skúste si vypnúť mobil. Bez jeho cinkania sa určite pár hodín zaobídete. Nemyslite na všetky tie povinnosti, ktoré máte. Skúste to na chvíľu pustiť z hlavy. Vynechajte na pár dní pozeranie správ. Ušetríte si zbytočné nervy a zvýšený krvný tlak.
Myslite na to, že rodinná pohoda blahodarne vplýva na regeneráciu organizmu. Trávte čo najviac času so svojimi najbližšími. Využite každú spoločnú chvíľku a užívajte sa navzájom. Vaše telo a myseľ sa Vám za to iste odvďačí.

Zobraziť v blogu