Ako zvládnuť stres a mať ho pod kontrolou

  Žijeme rýchlo. Často si to neuvedomujeme, ale čas a udalosti letia okolo nás rýchlejšie , ako si to vieme predstaviť. Stres a napätie vplývajú na naše zdravie spôsobom, na ktorý nebolo telo pripravené. Evolúcia prebiehajúca milióny rokov je konfrontovaná s vnemami, látkami a podnetmi okolia, ktorým sa veľmi ťažko prispôsobuje.

Pozitívny vs. chronický stres

  Pozitívny stres môže mať priaznivý vplyv pracovný alebo športový výkon. Nemôže ho byť veľa a musíme ho vedieť kontrolovať. Ale aj ten najodolnejší jedinec sa dostane do situácie, keď cíti, že je na konci so silami, že stačí málo a telo vypovie poslušnosť. Vtedy je dobré začať si všímať možné prejavy stresu. Poruchy spánku sú prvé znamenie, že sa treba zamyslieť nad spôsobom svojho života. Chronický stres a nespavosť môže skĺznuť až do depresie. Vplyv psychiky na celkovú pohodu a zdravie organizmu sa veľmi často podceňuje. Ľudia podávajúci vysoký pracovný výkon a žijúci vysokým tempom sa veľmi ťažko vymania z tohto začarovaného kruhu. Častokrát by to pre nich znamenalo zmenu zamestnania či stratu spoločenského statusu.

Ako odbúrať stres

  Je niekoľko spôsobov ako bojovať so stresom. Už len malý pohyb dokáže navodiť v tele príjemnú atmosféru. Rovnako aj počúvanie hudby. Fyzická aktivita môže pomôcť nielen uvoľniť napäté svaly, ale aj zlepšiť náladu. Pomôžu športové aktivity alebo fyzická práca. Výskumy ukazujú, že fyzická aktivita môže pomôcť zmierniť príznaky depresie a úzkosti. Pravidelná prechádzka je vynikajúci prostriedok proti stresu. Dlhé a kľudné vychádzky prospievajú zdraviu, srdcu, mysli aj našej duši.
  V neposlednom rade netreba zabúdať na kvalitné výživové doplnky proti stresu vyrobené z kombinácie prírodných látok. Nevyužívajte na zvládanie stresu nezdravé spôsoby ako nadmerné pitie alkoholu, fajčenie alebo prejedanie sa. Vážne tým poškodzujete svoje zdravie.

   Nie je to ľahké, ale najspoľahlivejší spôsob na nadobudnutie stratenej duševnej rovnováhy je vedieť sa zastaviť, alebo aspoň spomaliť. Boj so stresom nás asi bude sprevádzať po celý život. Ak nechceme aby prerástol do chronických problémov, musíme sa ho naučiť kontrolovať.

Zobraziť v blogu