Reštart imunity

ovocný šalát v miske v tvare srdiečka

Imunita odolnosť živého organizmu voči pôvodcovi choroby, jedu, alebo určitej látke.

Čo všetko má pozitívny vplyv na imunitu nášho organizmu?

Šport, zdravá strava a iminuta

  Na nápravu porúch imunity sa odporúča úprava domáceho prostredia, primeraná športová aktivita na čistom vzduchu, otužovanie, zdravá výživa s dostatkom základných vitamínov (C, A, D) a bioprvkov (železo, zinok, selén atď). Pri posilnení imunity sa môžu uplatniť aj niektoré látky, pôsobiace nešpecificky. Patria sem betaglukány, ktoré predstavujú látku prírodného pôvodu, ktorej užívanie sa prejaví v lepšej ochrane pred vírusmi, parazitmi, baktériami a pri záťaži organizmu stresom, ako aj pri prevencii.

Propolis, probiotiká a imunita

   Široký je výber tzv. imunomodulátorov z rastlinnej ríše, napr. echinacea, ženšen, tea tree a iné. Cenným prínosom porúch imunity je aj systémová enzýmoterapia spočívajúca v ústnom podávaní kombinácií proteolytických enzýmov živočíšneho a rastlinného pôvodu, napr. propolis. V poslednom čase sa veľká pozornosť venuje aj črevnej mikroflóre a jej priaznivému ovplyvňovaniu tzv. probiotikami. Probiotiká sú živé kultúry mikroorganizmov – najčastejšie sú to Laktobacily, Bifidobaktérie a iné, ktoré normalizujú črevnú flóru, pôsobia preventívne proti infekciám čreva a v dlhodobých štúdiách má ich podávanie pozitívny účinok aj proti alergiám.

Vitamíny a imunita

  Imunitu ovplyvňujúci účinok majú aj viaceré vitamíny, predovšetkým C, E, betakarotén. V zime nám chýba aj dostatok vitamínu D. Pre malú spotrebu strukovín Slováci trpia nedostatkom zinku. Vitamíny slúžia na prevenciu hlavne v obdobiach, keď organizmus nemá dostatočné množstvo vitamínov v strave. V zime a na jar pomáhajú pri chrípkach a nachladnutiach, napr. vitamín C. Enzýmy, ktoré sa nachádzajú v ovocí a zelenine, spolupracujú pri transporte vitamínov, a tým sú vitamíny účinnejšie. Zároveň sú ľahšie vstrebateľné, telo ich dokáže efektívnejšie využiť a nehrozí pri nich predávkovanie.

Výživové doplnky na podporu imunity

  Jednou z možnosí ako podporiť Imunitu je taktiež vhodný výživový doplnok, ktorý obsahuje zmes prírodných látok a vitamínov, ktorá posilňuje obranný a imunitný systém, pôsobí prentívne pred vírusmi a baktériami a má pozitívny vplyv na vitalitu celého organizmu. Napríklad TotalVital Max Imunita Vitalita podporuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu, podporuje metabolizmus, pomáha posilňovať činnosť srdca, zlepšuje činnosť tráviaceho traktu, prispieva k dobrému fyzickému a psychickému stavu. Prináša telu látky vhodné na dlhodobé užívanie, znižujúce mieru únavy a podporujúce vitalitu.

Zobraziť v blogu