Matcha – ako vybrať kvalitný čaj?

Set matcha čajov

  Čo je Matcha, to už vieme. Povedali sme si kde rastie, ako sa pestuje a čo všetko vyžaduje starostlivosť o túto zázračnú rastlinu. Ako si však vybrať tú najlepšiu kvalitu pri čajoch matcha? Prísne dodržiavanie výrobných technológií je základný predpoklad kvalitného produktu. Kvalitu dokážete spoznať aj vy, tak sa poďme pozrieť na to, ako.
                                                        

Sústreďte sa na farbu čaju matcha

   Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako posúdiť kvalitu matchy, je vyhodnotenie jej farby. Čajové kríky, z ktorých sa matcha vyrába, prechádzajú procesom tieňovania pomocou tradičných bambusových rohoží. Vďaka tejto praxi sa matcha vyznačuje neuveriteľne sýto - zelenou farbou. Odtieň zelenej sa mierne líši v závislosti od zberu. Listy, ktoré boli zozbierané ako prvé, majú za následok prášok intenzívnej, výraznej jasne zelenej farby. Listy, ktoré sa zbierajú následne (pri postupnom druhom a treťom zbere), majú stále intenzívnu zelenú farbu, aj keď mierne slabšieho odtieňa. A čo ak má matcha prášok žltkastý alebo hnedastý odtieň? Rozhodne by ste sa od toho mali držať ďalej. To znamená, že matcha je stará alebo bola nesprávne skladovaná, napr. na slnku.
 

Otestujte štruktúru prášku

 
  Je to jednoduché: čím jemnejší je prášok matcha, tým je jeho kvalita vyššia. Vysokokvalitná matcha sa vyznačuje jemne mletými čiastočkami. Odhaduje sa, že priemer jednej sa rovná priemeru zrnka peľu, vďaka čomu sa tak ľahko mieša s vodou. Mali by ste sa vyhnúť prášku, ktorý je viditeľne hrubozrnný. Na posúdenie hrúbky častíc sa môžete uchýliť k určitému jednoduchému testu. Stačí si namočiť prst do matcha prášku a potom nakresliť rovnú čiaru na papier. Čím jemnejšia je mletá matcha, tým dlhšia je čiara. 
 

Čuch vám napovie

 
   Vôňa Matchy je ďalším ukazovateľom jej kvality. Mala by byť osviežujúca, trávnatá, s jemnou zeleninovou, morskou arómou. Ak v prášku matcha zistíte akékoľvek známky zatuchnutého zápachu, rozhodne by ste sa mali zdržať jeho nákupu.
 

Balenie čaju matcha je dôležité

 
   Matcha by nemala byť v kontakte so slnečným žiarením alebo vlhkosťou. Ak má teda obal nejaké priehľadné prvky, je vyrobený z tenkého materiálu alebo nie je úplne utesnený – výrobca sa dostatočne nesnažil. V takomto obale matcha rýchlo splesnivie a stratí svoje vlastnosti. 
 

Zapojte chuťové kanáliky
 

   Kvalitná matcha sa vyznačuje osviežujúcou, sladkastou chuťou s výraznými tónmi umami a jemným horkastým nádychom typickým pre zelené čaje. Čím skorší zber, tým je sladšia a jemnejšia chuť matcha prášku. Matcha pochádzajúca z neskorších zberov bude mať silnejšie horké podtóny. Prášok zo zeleného čaju nižšej kvality spoznáte podľa silne horkej chuti a zreteľnej rybej pachuti.
 

Pôvod čaju napovie

   
  Pri nákupe matchy sa oplatí skontrolovať, aká je krajina jej pôvodu. Miestom najznámejším výrobou matcha najvyššej kvality je jednoznačne Japonsko – jeho dlhoročná tradícia a miestne, rodinné polia sú zárukou najvyššieho štandardu matcha prášku. Matcha sa pestuje aj v iných krajinách, avšak znalci vždy siahnu po čaji z krajiny vychádzajúceho slnka.
 
                                           

BIO certifikát – záruka toho najlepšieho

 
  Bio certifikát je udelovaný len prísne testovaným čajom matcha, ktoré spĺňajú všetky kritériá ekologického pestovania. Matcha prášok ocenený takýmto certifikátom je prínosom pre matku prírodu aj jej konzumentov, keďže bol vyrobený bez pomoci pesticídov a umelých hnojív. BIO produkt je to najlepšie, čo si môžete kúpiť.

Niekto si možno povzdychne nad cenou produktu. Je to trochu triviálny ukazovateľ – ale ach, aký presný! Výroba matcha vysokej kvality – najmä tej, ktorá pochádza z čisto ekologického pestovania čaju – si vyžaduje obrovskú prácu a čas. Cena matcha vyššieho štandardu je vyššia ako cena zeleného čaju z obchodného reťazca, ale je zárukou skvelej chuti a jeho kvality. Nik predsa nie je taký bohatý, aby si kupoval lacné veci.
 
 

Zobraziť v blogu