Matcha – mýty a polopravdy

       S neustále rastúcim záujmom západného sveta o produkty Matcha pribudujú aj rôzne mýty a polopravdy o jeho účinkoch. Je preto čas pozrieť sa na najčastejšie z nich a povedať sa, ktoré sa zakladajú na pravde a ktoré nie. Tu sú najčastejšie sa vyskytujúce mýty o čajoch Matcha, aj s vysvetlením:
 

Zelenšia Matcha je lepšia – polopravda

   Platí to vtedy, ak porovnávame čaje v rovnakej kvalite. To znamená len čaje Matcha v BIO kvalite. Vtedy platí čim zelenšia, tým väčšia kvalita. Na trhu sú ale aj produkty nepestované v BIO režime. Pri týchto môžu hnojivá a pesticídy síce zvyšovať produkciu chlorofylu, čím sa vypestuje rastlina krásnej zelenej farby, avšak plná škodlivých látok.
 

Dobrá Matcha je len z Japonska – mýtus

    V skutočnosti Matcha nepochádza z Japonska. Už predtým bola používaná na rituály v Číne, vyše 200 rokov pred Japoncami. Z toho vyplýva, že kvalitná produkcia je aj inde. Dôležité je pestovanie bez chémie, skratka produkt v BIO kvalite. Nehľadajte teda len „ Made in Japan“, namiesto toho hľadajte kvalitu.
 

Matcha má 137x viac antioxidantov ako zelený čaj – polopravda

    Existuje viac štúdií s rôznymi výsledkami ktoré sa nezhodli v presnom  čísle. Pomer množstva antioxidantov sa vo výsledkoch štúdii pohybuje od 5 do 137. Výsledok silno závisí od porovnávaného zeleného čaju.

 

Keď pijete čaj Matcha večer, nezaspíte - polopravda

    1g porcia Matcha obsahuje ¼ kofeínu, čiže ako malá šálka kávy espresso. Sú medzi nami aj ľudia pijúci kávu v noci a pritom a nemajú problém zaspať. Matcha by nemali pre istotu piť večer len ľudia, ktorí sú háklivejší na spánok. Látky obsiahnuté v čaji Matcha skôr ako nárast energie navodia stav pokoja a ukľudnenia. Naopak, skúste sa upokojiť po šálke kávy a uvidíte ten rozdiel.
 

Mali by ste kupovať iba čaj v ceremoniálnej kvalite – mýtus

   To je hlavný argument obchodníkov predávajúcich len ceremoniálne čaje. Áno, tieto čaje sú bezpochyby najkvalitnejšie. Ich kvalitu oceníte pri pití klasickej studenej Matche. Pri príprave nápojov a tepelne upravených jedál prichádza k strate niektorých látok, vďaka čomu môžeme použiť lacnejšiu, avšak nie menej kvalitnú verziu suroviny.
 
Snáď vám naše rady pomohli zodpovedať niektoré vaše otázky. Prajeme vám šťastnú ruku pri kúpe kvalitných čajových produktov.

Zobraziť v blogu