Otužovanie – ako s ním začať?

Je viacero možností ako telo zdravo otužovať a podporiť tak seba a svoj zdravotný stav. Otužovanie podporuje imunitný systém, kardiovaskulárny aparát, mozog, pokožku a mnoho iných procesov v ľudskom organizme a pozitívne pôsobí aj na psychickú pohodu.

Ako začať s otužovaním?

Hlavne pozvoľna. Pomalé privykanie organizmu k otužovaniu je dôležité, treba sa cítiť viac-menej komfortne. Začiatočníci môžu začať s otužovaním v sprche, či plávaním v jazerách a riekach, od leta až do zimy. Dokonca aj spanie pri otvorenom okne, v zime, pod tenkou prikrývkou môžeme brať ako prvé kroky. Pri studených sprchách začíname s príjemne vlažnou teplotou vody, nie však horúcou, zásadne ráno. Ranná sprcha Vám navodí dobrú náladu, pretože po prekrvení organizmu sa do tela uvoľňujú endorfíny, čo navodzuje pocit šťastia. Môžeme striedať teplú vodu so studenou. Každý deň pridávame trošku studenšiu vodu 2-3 min. Nenamáčame si hlavu, postupujeme od nôh hore až po krk. Po sprche si obujeme hrubé ponožky.

Kedy otužovanie radšej vynechať?​

Otužovanie sa by sme mali vynechať, ak už začíname pociťovať prvé príznaky choroby, ako je prechladnutie a zvýšená teplota. Po chorobe pokračujeme zvoľna, nie tam kde sme prestali, inak si koledujeme si o návrat choroby.

Otužovanie v jazere

Zimné plávanie – Príprava v sprche má trvať apom 6 mesiacov. Potom by telo a myseľ mali byť pripravené na otužovanie sa v prírode. Ako pri každom športe, aj pri otužovaní je dôležitá rozcvička. Nikdy nechoďte sám a ani ak ste unavený. Nič nepokazíte neoprénovými ponožkami, rukavicami a čiapkou, ale ich použitie je na osobnom zvážení. Pobyt vo vode má trvať max. 10 minút. Len najskúsenejší otužilci sú vo vode aj 2 x dlhšie. Po výkone sa rýchlo osušte a oblečte. Na zahriatie je výborný pohyb. Neodporúča sa alkohol.

Ak ste sa dostali až do bodu, keď si vegetujete v ľadovej vode, zatiaľ čo ľudia na brehu stoja v kožuchoch, vedzte, že ste na dobrej ceste. Za dva roky takého tréningu ste už podkutý ľadový medveď.

Tak veľa šťastia !

Zobraziť v blogu